tisdag 21 april 2009

Danmark, det förlovade landet i syd

Jag vill vara dansk. Varför kan inte Sverige vara väldigt mycket mer som Danmark? Nejdå, i Sverige ska vi minsann stifta lagar om allting, kontrollera folket på individnivå, och inte låta personer bestämma över sig själva om saker som bara påverkar dem själva. När en dansk kommission nu vill kontrollera medborgarna lite mer och försöka få dem att leva sundare, får de inte helt oväntat direkt på pälsen av den nya statsministern och hans regering (och ni behöver inte vara oroliga, den här artikeln är på svenska). Följande citat av den danska hälsoministern (sundhedsminister är hans danska titel) får mig att vilja rymma dit direkt:

Om vi säger till 17-årige Jesper att han inte får köpa en öl på fredagskvällen tror jag att vi stöter människor och tappar budskapet. Jag tycker det är litet överdrivet att man ska behöva vara 18 år för att köpa en öl.

Varför varför varför kan inte Sverige vara mer så? Låt vuxna personer (och nästan vuxna personer) få bestämma själva! Visst, 16-åringar ska kanske möjligtvis inte få handla i affär, men att 18-åringar inte får det är bara märkligt. De är ju myndiga, och bör ha all rätt att bestämma över sig själva!

En dansk, enligt vad jag kan utröna inte lika objektiv, artikel i frågan finns här.


Och som om det inte vore nog, tar den danska riksdagen i nuläget upp frågan om legalisering av hasch (eller möjligtvis cannabis i allmänhet, min danska är inte felfri), enligt denna artikel. Förslaget verkar stödas både av partier till vänster och till höger. Uppenbarligen ska förslaget testas under två år ifall det går igenom, och sedan ska det utvärderas ifall de önskade effekterna, såsom en minskning av grov kriminalitet, faktiskt visade sig inträffa. Men självklart ska det legaliseras med måtta, därför ska det tydligen sättas en 16-årsgräns på det. Så snart behöver vi förhoppningsvis inte längre åka ända till Amsterdam för att röka på lagligt, ifall man nu skulle vilja det. Danmark är helt enkelt ett oerhört mycket bättre land än Sverige, där lyssnar de minsann på den senaste forskningen och låter dessutom vuxna individer bestämma över sig själva. Det er dejligt!

Och till sist: En skärmdump från Ekstrabladet, angående den eventuella legaliseringen.


Danmark är bäst.

2 kommentarer:

  1. Ahlen är sur för att han får vänta ett halvår till innan han får supa lagligt

    SvaraRadera
  2. Ja. Och för att jag inte får handla alkohol i affärer då, utan måste vänta i två år till.

    SvaraRadera